Acasă Totul despre copii Criza de trei ani la un copil: cum să recunoască, ce să facă părinții

Criza de trei ani la un copil: cum să recunoască, ce să facă părinții

de Ion Jonker

Publicitate

Criza de trei ani – aceasta este o etapă naturală a dezvoltării copilului, caracterizată prin schimbări dramatice de comportament și stare emoțională. Este asociată cu începutul realizării de către copil a independenței și individualității sale. Este important ca părinții să înțeleagă cum să recunoască această criză și cum să răspundă corect la ea, pentru a ajuta copilul să treacă prin această perioadă cu dificultăți minime.

Publicitate

Cum să recunoaștem criza de la vârsta de trei ani?
1. Încăpățânarea și persistența:

Copilul începe să dea dovadă de mai multă încăpățânare și persistență, insistând asupra opiniilor și dorințelor sale. „Sunt pe cont propriu” sau „Vreau” se aude adesea.
2. Negativismul:

Copilul spune adesea „nu” la sugestii și cereri, chiar dacă îi plac. Aceasta este o manifestare a dorinței de a-și arăta independența.
3. Capricii și accese de furie:

Capricii și tantrumuri frecvente pentru motive minore. Copilul poate reacționa violent la refuzul a ceva sau la schimbări în rutina obișnuită.
4. Afirmarea de sine:

Apare o dorință de autonomie. Copilul vrea să decidă singur ce să facă și cum să facă, chiar dacă acest lucru îi depășește capacitățile.

Ați putea dori, de asemenea